REGION: Douro – DOC Porto
PŮDA: Břidličnatá.
VEDENÍ: Tradiční vedení, terasovité vinice.
PRŮMĚRNÝ VĚK VINICE: 30 až 40 let.
PRŮMĚRNÁ PRODUKCE: 25 hl/ha
ODRŮDY: Touriga-Franca, Touriga-Nacional, Tinta-Barroca, Tinto-Cao a Tinta-Roriz.
Aby nedošlo k narušení sklizených hroznů, musí se do sklepa přepravit velice opatrně
a proběhne okamžité odstopkování s namáčknutím boulí. Vše kvasí 3 až 4 dny včetně
slupek, které jsou neustále smáčeny, aby se maximálně extrahovala barva i aroma.
Následně se nakvašený rmut oddělí od slupek a přidá se 77% brandy tak, aby
výsledné víno dosáhlo obsah alkoholu 19% obj., čímž zůstane vysoký podíl zbytkového
cukru v rozmezí 90 až 120 g/l. Víno pak vyzrává v kádích a dubových sudech.
OBSAH ALKOHOLU: 19% obj.
CELKOVÝ OBSAH KYSELIN: 4,3 g/ I.
ZBYTKOVÝ CUKR: 103 g/l
HUSTOTA BAUMÉ: 3,0 °Bé
VZHLED: Světle cihlová barva s karamelovým okrajem.
VŮNĚ: Aroma rozinek, ořechů a kompotovaných jahod.
CHUŤ: Plná s dobře vyváženým cukrem a dlouhá na patře, v dochuti s tóny ořechů a
kávy.
TEPLOTA PODÁVÁNÍ: 16 až 18 ° C.
HARMONIE S JÍDLY: Vynikající je v podání jako aperitiv či digestiv, ale příjemně nás
překvapí i jako doplněk k dezertu (např. Créme Brulée, Créme Caramel...).
Poznámka: Toto víno není určeno pro archivaci, ale přesto neztrácí v průběhu času
svůj charakter.